Ketel1 Distilleerderij

Ketel1 Distilleerderij

Passie en Vuur
KETEL 1 jenever dankt zijn naam aan de oudste, actieve distilleerketel van Schiedam, ketel nummer 1. Graandistillaten en gelagerde granen-eau-de-vie worden gedistilleerd in naar familietraditie ontworpen koperen distilleerketels, waaronder ketel nummer 1. De uitgekiende kruidenmelange zorgt voor een belangrijk smaakcomponent. Wat er precies gebeurt in de koperen distilleerketels, hangt sterk af van het vuur eronder. Is het vuur te laag, dan komt het distilleerproces niet op gang. Maar bij een te hoog vuur verdwijnen de aroma’s die KETEL 1 zo bijzonder maken. Het stoken van het vuur is dan ook een ­secuur werk dat voortdurende aandacht vraagt. Dit wordt daarom alleen toevertrouwd aan hun meesterstoker.

Oer-Hollands Koopmanschap
Dat is het verhaal van KETEL 1 jenever. Maar ook van inventiviteit en gezonde handelsgeest. Dat bleek in de 19de eeuw. De jeneverstokerijen kwamen tot grote bloei. Alleen al in Schiedam waren bijna 4OO branderijen en distilleerderijen actief. De stad was daardoor het centrum van de wereldwijde handel in Hollands gedistilleerd en kende vele aanverwante activiteiten. Jeneverstokerij Nolet investeerde in de bouw van brandersmolens. Enkele daarvan, zoals graanmolen ‘De Walvisch’ staan vandaag nog altijd fier overeind.

Het geheim dat niet verteld mag worden
Het zijn belangrijke ingrediënten. Maar niet alleen... KETEL 1 jenever dankt zijn unieke karakter mede aan een uitgekiende melange van kruiden. De overlevering van vader op zoon vormt de inspiratiebron voor de receptuur. Daarin zijn voortdurend kleine verbeteringen aangebracht. Elk nieuw inzicht, elk nieuw ingrediënt wordt nauwkeurig opgetekend. De dagboeken waarin dit gebeurt, liggen in een kluis waarvan de sleutel van vader op zoon wordt overgedragen. En waar slechts één Nolet per generatie toegang toe heeft. Alleen zo blijft het geheim van het merk KETEL 1 het best bewaarde geheim van Schiedam.

Huwelijk
Het distillaat dat de koperen distilleerketels verlaat, heeft nog even te gaan voordat het KETEL 1 mag heten. Nu komt het erop aan dat alle smaken en aroma’s zich goed samenvoegen. Hiervoor wordt het distillaat geruime tijd in grote ondergrondse vaten opgeslagen. Hier vindt het zogenaamde huwen plaats. De aroma’s verbinden zich tot één harmonieus geheel. Zo ontstaat in alle rust de onvervalste, zachte en zuivere KETEL 1 graanjenever.

Ketel 1 Jonge Jenever
IJskoud of op kamertemperatuur? In een breed glas, met of zonder ijs? Of een glas op een klassiek voetje? Elke manier van drinken heeft een bepaalde voorkeur. Een koude KETEL 1 jenever houdt de aroma’s langer vast. In het glas valt daarom minder te ruiken. Maar in de mond geeft koude KETEL 1 jenever een kleine smaakexplosie.

Voor koud gedronken KETEL 1 jenever is een borrelglas met ­voetje, zoals de klassieke tulp, ­ideaal. Door hem bij de steel vast te houden, blijft het glas koel. Op kamertemperatuur komen de aroma’s vrij, waardoor ze al in het glas zijn te ruiken. Die geuren komen het best tot hun recht in een breed glas.

Ketel 1 Matuur
Sinds 1691 stookt de familie Nolet in Schiedam jenevers met karakter. Die stook je niet zomaar, die stook je met passie en geduld. Het geduld dat Carel en Bob Nolet, de elfde generatie, hadden bij het creëren van KETEL 1 Matuur. Onder toeziend oog van vader Carel Nolet Sr. stookten zij samen met de meesterstoker van KETEL 1 deze ambachtelijke jenever. De nieuwe trots in een lange en rijke historie.

De kern is een speciale blend van hout gelagerde granen-eau-de-vie, jeneverbessen en kruiden. Die krijgt alle tijd om in fusten van eikenhout tot volle wasdom te komen. Het resultaat proeft u terug in de gerijpte graanjenever die zich KETEL 1 Matuur mag noemen. Eigenzinnig van karakter en daarom niet onbeperkt leverbaar.


Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van de World of Drinks nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van de aanbiedingen, proeverijen en overig nieuws.

Meld je nu aan

Wij helpen je graag

Klantenservice is geopend van maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00

 

Items: 22

Totaalprijs:€ 76.97