Distilleerderij Rutte

Distilleerderij Rutte

Rutte heeft een lange historie; recepten zijn van generatie op generatie doorgegeven. Waar de industrie in de vorige eeuw zocht naar goedkopere methodes en grondstoffen, is deze “vernieuwing” aan de familie Rutte voorbij gegaan. Gelukkig maar; hierdoor zijn oude recepturen en vakmanschap bewaard gebleven. Ook nu de distilleerderij sinds de jaren ’90 van de twintigste eeuw niet meer in handen is van de familie Rutte, wordt de traditie in ere gehouden en distilleert men bij Rutte nog steeds op dezelfde eigenzinnige wijze als destijds voorvader Simon dat deed.

Smaak ontwikkelt zich, maar Ruttes uitgangspunten zijn altijd gelijk gebleven en zijn uniek in Nederland:

 • Geen kleurstoffen of aroma’s
  Alle smaak wordt door Rutte zelf onttrokken aan fruit, kruiden en specerijen.
 • 100% Natuurlijk
  Geen hulpmiddelen om het er mooier te laten uitzien of smaken; échte amandelen, het natuurlijk rood van kersen en bessen, koffielikeur die naar koffie smaakt!
 • Alles uit granen
  De gins en likeuren worden gestookt van pure graanalcohol, de jenevers van moutwijn en graanalcohol. Moutwijn heeft een intense graansmaak, graanalcohol is neutraler en de zachtste alcohol die voorhanden is.
 • Keuze voor de beste grondstoffen
  Rutte kiest voor het mooiste dat voorhanden is in de natuur; de beste pijpkaneel uit Sri Lanka, jeneverbessen met het aroma van de Italiaanse zon, geen ingevroren fruit, maar vers verwerkt; het fruit wordt niet ingevroren aangeleverd, maar vers verwerkt, sinaasappels en citroenen worden met de hand geschild.

Jenevers

De familie Rutte rijpt al jenevers op vat vanaf het prille begin, toen dit nog niet gebruikelijk was. Dordrecht ontwikkelde zich in vroegere eeuwen tot een belangrijke stad voor de wijnhandel door haar ligging aan de rivier. Rutte handelde dan ook in wijn; het werd verkocht in de eigen winkel en gebruikt in producten. De lege wijnvaten werden vervolgens met jenever gevuld. Zo ontstond er een bonte verzameling van allerlei soorten vaten waaronder Bordeau-, sherry- en portvaten.

Voor het samenstellen van de gerijpte jenevers en de korenwijnen, zet de distillateur zijn vakmanschap in. Voor iedere productie wordt er gemengd en geproefd om uiteindelijk de perfecte blend samen te stellen; van verschillende vaten, van verschillende leeftijden. Zo is de Koornwyn XO een mix van 1 jaar geriipt op virgin casks (nieuw hout) en 4 jaar gerijpt op single used bourbon vaten.

Jonge Jenever
Smaakvolle jonge jenever gestookt uit graan, met een mooie balans tussen moutwijn, jeneverbes en vijf andere kruiden, specerijen en vruchten..

De eerste jonge jenever werd gestookt net na de oorlog door Jan Rutte, zesde generatie van de distillateursfamilie. Jonge Rutte is uniek en verrassend smaakvol, door een hoog gehalte aan moutwijn en zes botanicals. Heerlijk zacht, rijk van smaak.

Oude Jenever
Smaakvolle oude jenever gestookt uit graan, met een mooie balans tussen moutwijn, jeneverbes en zeven andere kruiden, specerijen en vruchten.

De eerste oude jenever werd gestookt in het begin van de twintigste eeuw door Anton Rutte, vijfde generatie van de distillateursfamilie. Oude Rutte is uiterst zacht, maar heeft de volle smaak van moutwijn, gestookt met maar liefst acht kruiden en vruchten; een tikje fruitig en zoet.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van de World of Drinks nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van de aanbiedingen, proeverijen en overig nieuws.

Meld je nu aan

Wij helpen je graag

Klantenservice is geopend van maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00

 

Items: 15

Totaalprijs:€ 136.89