Erikjan op Whiskyreis

Op naar Schotland!

Een kijkje in de distilleerderij van Glenrothes...

Op 14 en 15 september j.l. ben ik op uitnodiging van de firma De Kuyper mee geweest naar de Glenrothes distilleerderij, gelegen in de Speyside in het Noordoosten van Schotland. Om 06:15 uur verzamelden we op Schiphol met tien medeslijters uit het midden en zuiden van Nederland en om 08:15 uur zaten we in de lucht op weg naar Aberdeen. Na ruim een uur vliegen werden we op het vliegveld opgepikt en gingen we op weg naar Craigellachie waar we voor één nacht in het befaamde Craigellachie Hotel mochten verblijven. Een mooi vooruitzicht!

 Craigellachie zelf is niet meer dan een lange straat met een aantal huizen links en rechts en in het midden ligt de eveneens befaamde “Highlander Inn”; een café met één van de grootste collecties single malt whisky’s. Helaas was er door de drukke planning geen tijd om hier een kijkje te nemen. Wat ik trouwens nooit heb geweten is dat er in Schotland in de café's alleen tussen 12:00 uur 's middags en 24:00 uur 's avonds alcohol mag worden geschonken. Een drankje toen we aankwamen zat er dus nog niet in ;-)

 Bij aankomst op de distilleerderij werden we ontvangen in het Rothe House: een mooi landgoed op de heuvel in het dorp. Het is het hoogst gelegen huis van het dorp en in het verleden woonde er de belangrijkste persoon van het dorp, een geestelijke. Iets meer naar beneden woonden opeenvolgend de burgemeester, de bankdirecteur en de schoolmeester en onder in het dorp woonde de 'gewone burger'.

De distilleerderij is normaal gesproken niet open voor bezichtiging, omdat er een weg loopt tussen de distilleerderij en de rest van de gebouwen. Dit maakt het te gevaarlijk om met grote groepen van het ene naar het andere gebouw te lopen. Voor ons werd er echter een uitzondering gemaakt! Na een heerlijke Engelse lunch werden we rondgeleid door de gebouwen. Glenrothes bezit vijf stills voor de eerste distillatie en vijf ketels voor de tweede distillatie. Na de eerste distilleren noemen ze het 'low wines' met maximaal 20% alcohol. De tweede distillatie vindt plaats in vijf volgende ketels, hierna wordt het 'new spirit' genoemd. De new spirit wordt voor meerdere jaren gelagerd op nagenoeg uitsluitend sherryvaten.

 Glenrothes bezit maar liefst elf Warehouses met elk 5500 vaten gevuld met whisky. Van bepaalde jaren wordt er een vintage botteling gemaakt. Dit doen ze alleen van de beste jaren, zodat dit unieke producten zijn. De Selected Reserve is de gangbare single malt, samen met de Alba Reserve. Deze single malt is uitsluitend in bourbon vaten gelagerd, wat hem meer zoettonen meegeeft.
 

Hierna werd ons een mooie masterclass aangeboden door Ronnie Cox, Brand Ambassador van Glenrothes. Hij was speciaal uit Londen overgevlogen om ons alles over Glenrothes te vertellen. Er werden vier single malts geproefd met als hoogtepunt de vintage uit 1978. Dit was een erg gezellig en leerzame middag!

 ’s Avonds werd er tijdens het diner nog voldoende over whisky gesproken en natuurlijk gedronken. Na een gezellige avond belandden we moe maar voldaan in ons hotel. Deze trip was een geweldige ervaring die maar weinig mensen mee kunnen maken. Wat het extra bijzonder maakte is dat we met alleen maar single malt liefhebbers onder elkaar waren!

De Glenrothes hadden we al in ons assortiment, maar krijgt na deze gave ervaring een nog prominentere plek in de winkel. Dit was absoluut voor herhaling vatbaar! 


Erikjan bij 'River Spey'

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van de World of Drinks nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van de aanbiedingen, proeverijen en overig nieuws.

Meld je nu aan

Wij helpen je graag

Klantenservice is geopend van maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00

 

Items: 10

Totaalprijs:€ 76.58